www.gmg.cat
www.implica.eu
Català / Castellano

GMG participa al III Congrés Masia i Territori 2024

Publicat per gmg
| el 2 abril 2024

Del 13 al 16 de març de 2024 es va celebrar el III Congrés Masia i Territori: «La complexitat dels nous reptes. L’oportunitat dels nous sistemes», organitzat per l’ICEA, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Per GMG ha estat un honor poder participar en l’organització del bloc “La masia i l’Administració”, un tema molt controvertit per la seva complexitat. Tot i que la legislació urbanística ha anat ampliant darrerament la possibilitat d’admetre nous usos a les masies, sovint a la pràctica s’exigeixen uns requeriments des del punt de vista patrimonial o ambiental que fan difícil poder executar les actuacions proposades pels propietaris.

La taula rodona d’aquest bloc, moderada per Joan Badia (GMG), va comptar amb la participació de Xavier Rehues, subdirector general de Coordinació Urbanística (Generalitat de Catalunya), Lupe Serraima, responsable d’urbanisme de la GSHUA (Diputació de Barcelona) i Josep Rosàs, soci i vocal de la Junta de Monumenta (propietaris de masies). En el debat es van fer paleses les diferents visions i les dificultats per poder desenvolupar projectes en les masies del sòl no urbanitzable, però alhora es va avançar cap un espai comú que faci possible la intervenció en aquestes edificacions per garantir la seva conservació i la del seu entorn.

Igual que la sostenibilitat es defineix a partir de la perspectiva ambiental, social i econòmica, les actuacions en les masies han de donar resposta simultàniament als criteris patrimonials, ambientals i de viabilitat econòmica si volem garantir la seva preservació i mantenir la seva activitat. Quan no s’aconsegueix donar resposta a aquestes tres variables, la masia i el seu entorn s’abandonen, i s’obté el resultat menys desitjat des de tots tres punts de vista.

A banda d’aquest tema, el congrés va tractar les principals qüestions que afecten el món rural des d’una visió transversal, amb la participació d’experts en cadascun dels camps: la demografia, la innovació, la rehabilitació, el paisatge, el turisme rural, les energies renovables, l’economia o el canvi climàtic, entre d’altres.

Volem agrair a la organització del congrés haver-nos convidat a participar-hi i felicitar-la pels resultats aconseguits. Estem convençuts que aquests esdeveniments, amb un programa tan intens i multidisciplinar, donen un impuls a la gestió i les iniciatives vinculades al territori, i contribueixen a una visió més integral que ens fa avançar cap un millor escenari.

Comentaris

Deixa un comentari