www.gmg.cat
www.implica.eu
Català / Castellano

Rehabilitació energètica integral d’un habitatge a Músser, la Cerdanya

Publicat per gmg
| el 23 març 2020

El passat mes de gener GMG va finalitzar les obres de rehabilitació energètica integral d’una casa situada a la plaça del casc antic de Músser, entitat de població de Lles de Cerdanya.

La rehabilitació ha consistit en el buidat de tota l’estructura interior de l’habitatge que es trobava en un estat irrecuperable. Hem conservat les façanes rejuntant tota la pedra, hem renovat totes les fusteries conservant les obertures originals i hem rebaixat la solera per guanyar alçada útil interior. També hem fet un cèrcol perimetral a la cornisa superior de l’edifici per assegurar l’arriostrament de tot l’edifici i hem fet nous tots els forjats i la coberta, reproduint l’estructura original de fusta.

Alhora, hem aïllat l‘interior de l’habitatge del terreny amb 12 cm de poliestirè extruït d’alta densitat situats a sota la nova solera, i, a la coberta hi hem instal·lat 18 cm del mateix material. Per la resta d’aïllament de les façanes hem utilitzat llana de roca reomplint els espais irregulars entre les parets originals i els nous envans interiors de cartró guix.

Les façanes les hem aïllat per l’interior per dos motius: en primer lloc, la normativa ens obliga a deixar la pedra vista a la façana i, en segon lloc, l’aïllament aplicat a l’interior de l’habitatge amb uns envans de cartró guix ens permet rebaixar la gran inèrcia tèrmica de les parets originals de pedra. Gràcies a això, en l’ús de cap de setmana durant els mesos de fred, la casa es pot escalfar molt ràpidament quan els propietaris activen la calefacció a distància abans d’arribar-hi, assolint en poc temps una bona temperatura de confort.

A l’escala de l’habitatge hem deixat una paret mitgera de pedra vista. Aquesta paret, protegida totalment de la radiació solar, actuarà en el sentit contrari. Durant els mesos càlids, l’aprofitarem com un radiador de fred utilitzant la seva inèrcia tèrmica per rebaixar la temperatura interior davant les altes temperatures exteriors que s’assoleixen durant les hores diürnes. I, en el cicle d’hivern, totes les estances es poden tancar respecte de l’escala. A la zona de dia hem disposat d’una vidriera que vol recordar que estem en un refugi de muntanya, amb unes grans portes corredisses que evitaran que l’escalfor s’escapi per convecció per la caixa d’escala però sense renunciar a la visió de la paret de pedra i a la mateixa escala.

Volem agrair als propietaris, en Xavi i la Sílvia, el seu encàrrec i la confiança, la il·lusió i la paciència que ens han donat en tot moment. També agraïm especialment la feina feta per en Juanan, el constructor, i la de tots els industrials que hi han participat, en Jordi amb les instal·lacions, en Xavi i en Jaume amb els treballs de fusteria i en Jordi amb la pintura. La bona feina de tots ens ha permès assolir un resultat del que estem molts satisfets.

I si us animeu a passar per Músser, no marxeu sense provar l’arròs de muntanya de la fonda Campí. Repetireu segur!

 

Comentaris

Deixa un comentari